'Het meest trots op de Expeditie van Betekenis'

Lykle de Vries verlaat na 18 jaar Noorderlink. Per 1 oktober 2022 zal Lykle fulltime aan de slag gaan bij RADIO (Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid). Lykle was vanaf heel vroeg aan betrokken bij Noorderlink. Hij realiseerde in 2004/2005 de eerste website en bleef jarenlang betrokken bij het verbeteren van de website van Noorderlink. De website was destijds een belangrijke innovatie in de noordelijke arbeidsmarkt, niemand anders had een dergelijk regionaal actueel overzicht van vacatures. Het scheelde de aangesloten organisaties ook de hoge kosten voor het plaatsen van vacatures in de landelijke kranten, dat hielp vast ook.

In 2012 kwam hij parttime in dienst bij Noorderlink als kwartiermaker voor Noorderlef, dat een alternatieve mobiliteit route mogelijk maakte voor medewerkers bij de aangesloten organisaties. Daarna werd Lykle verantwoordelijk voor de proeverijen en ging hij zich allengs meer bezig houden met het ontwerpen van succesvolle bijeenkomsten. Zijn interesse in digitalisering kwam daarbij regelmatig goed van pas.

Nieuwe dingen uitzoeken en opstarten was een rode lijn in zijn activiteiten bij Noorderlink, zoals de Raad van de Toekomst, het HR Analytics Kennisnetwerk en natuurlijk Studio Noorderlink, van waaruit talloze online events ondertussen hebben plaatsgevonden.

Als spoorzoeker hielp Lykle de ontwikkelingen in de maatschappij vertalen naar relevante inhoud voor Noorderlink.

“Zelf ben ik misschien wel het meeste trots op de Expeditie van Betekenis, die we in 2020 en 2021 noodgedwongen online moesten vormgeven. Dat is ons niet alleen heel goed gelukt, maar we bereikten ook heel veel mensen. Ik krijg nu nóg reacties van deelnemers die zeggen diep geraakt te zijn door wat we toen met elkaar hebben weten te realiseren.”

In zijn nieuwe rol als Sr. Adviseur Leermiddelen zal Lykle bij RADIO meewerken aan het op verzoek en op maat ontwikkelen van leerinterventies rondom digitalisering, gericht op alle medewerkers van de Rijksoverheid en andere overheden.

“Ik kijk ernaar uit om heel doelgericht de rijksambtenaren te helpen om digitaal fitter te worden. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar voor alle inwoners van Nederland. We hebben tenslotte levens te leven, en moeten niet onnodig energie en aandacht kwijtraken aan de systemen die ons daarbij horen te ondersteunen”.

Lykle blijft wonen in Peize, want zijn nieuwe werk is (natuurlijk) prima hybride te doen.

[foto: Mark Vletter]