Coaching door een ervaringsprofessional

Sanne (28) loopt een tijd lang rond met het idee dat de functie van manager haar zou passen. Haar aannames over het managerschap worden echter flink ontkracht als ze meedoet aan het coachingstraject Grow van Younglink. De ervaringsprofessional met wie ze wordt gematcht, HR-adviseur Roelie Hoving bij Gasterra, vertelt Sanne dat een managementfunctie vaak voor 90% bestaat uit HR-werkzaamheden en 10% uit zaken toetsen of rapporten schrijven. Dit blijkt niet te zijn waar Sanne op hoopt. Fijn - iemand die haar eerlijk en kordaat vertelt wat ze wil weten en bij wie ze zich bovendien kwetsbaar kan opstellen. Aannames waarvan je niet zeker weet of ze kloppen deel je immers niet met iedereen.

sanne mijnten

Positieve onrust

Wanneer Sanne en Roelie Hoving dit desbetreffende gesprek voeren is Sanne al een tijd werkzaam als financieringsspecialist grootzakelijk bij de Rabobank. Sanne kent op dat moment al een tijd een zekere onrust. Let wel - een positieve onrust. Ze is nieuwsgierig naar welke kanten ze nog meer in zich heeft, als mens en dus ook als werknemer. Haar manager wijst haar op het traject Grow van Younglink. Wat overigens heel fijn is, als een manager goed op de hoogte is wat hij of zij kan bieden! Younglink Grow is een coachingsprogramma speciaal bedoeld voor jongeren tot 36 jaar binnen het Younglink netwerk. In dit programma word je als young professional gecoacht door een ervaren medewerker van een Noorderlink organisatie op je eigen coachingsvraagstuk. 

Meester en leerling

Sanne vervult haar functie als financieringsspecialist bij de Rabobank met plezier en kan er een groot deel van haar kwaliteiten kwijt - toch voelt ze ook een zekere beperking. Haar onrust komt voort uit de behoefte aan meer klantcontact, meer willen coördineren, een verbinder willen zijn en kortere lijnen willen hebben met de directie. Roelie Hoving geeft Sanne de opdracht om te kijken naar wat energiegevers zijn en waar haar energielekken zitten. Een bekende opdracht, waar je vaker van hoort. Een meerwaarde is om dit meteen met een ander te kunnen bespreken. Het helpt Sanne om dingen te concretiseren. Sanne vindt dat ze met zorg gematcht is door Younglink.  Coachees hebben de ruimte om een eigen coach uit te kiezen uit een voorselectie die Younglink maakt.

Sanne zocht altijd al veel feedback bij collega’s en leidinggevenden. "Je kan zoveel van ervaren collega’s leren en ik heb dat altijd actief opgezocht”. Met Grow kwam ze in een soort meester/leerling situatie terecht. Je kan altijd een beroep doen op de ander, want diegene heeft zich hiervoor opgegeven. Dat is een fijn gegeven. Roelie Hoving was direct en kordaat, iets wat Sanne erg waardeert. Iemand die er niet omheen praat, maar een (heldere en schone) spiegel vormt. "Ik zocht een eerlijke coach waarbij er sprake was van wederzijdse waardering en respect en die vond ik in Roelie", aldus Sanne.

Bezinning: ja, kom maar door!

Younglink bood het Grow traject juist in tijden van corona aan. De pandemie zorgt voor meer bezinning: je hebt een zekere afstand tot je werk vanwege het hybride werken en het is hoe dan ook een tijd voor (zelf)reflectie. Iets wat Sanne kan beamen: “mijn gevoel over het willen hebben van meer direct klantcontact en betrokkenheid werd alleen maar groter, een grote trigger om er nu echt iets mee te doen”.

Ontslag nemen: hoe doe je dat?!

Roelie Hoving gaf Sanne ook tips omtrent ontslag nemen. Wat hoe pak je dat aan? Het hebben van een sparringpartner is gewoon heel prettig – ook al loopt die alleen een tijdje met je op. In dit geval in het plantsoen met een bakje koffie, in tijden van een pandemie. Een ander groot voordeel van deelname aan het Grow traject is dat je door voor jezelf in kaart te brengen wat je wilt en hoe je daar kan komen je sterker staat tijdens sollicitaties. Of beter weet wat je in ieder geval goed zélf wilt. Je kan er beter de woorden voor vinden. Iets wat de schrijver van deze woorden ook herkent. En velen vast met mij.

Community

Younglink bracht alle deelnemers van Grow bij elkaar in een online community, waarin ervaringen van andere deelnemers te lezen zijn en waarin handige content wordt gedeeld. Ook waren er online inspiratiesessies. Ondanks het feit dat je elkaar niet fysiek treft, was dit ook een energiegever voor Sanne ;)). Wat komt die ander tegen? Hoe onderneem hij of zij stappen? Bij elke ontmoeting geldt: wat je zelf geeft, krijg je terug, aldus Sanne. ‘Daar ben ik van overtuigd’. Je moet wel een actieve rol aannemen. 

Toekomst en handvaten

Sanne gaat per 1 januari het finance team versterken bij Solarfields en gaat daar projectmatig te werk. Hier zal Sanne meer functioneren als een schakel binnen het bedrijf. Ze kan hier iets meer ‘buiten de lijntjes bewegen’. Heel belangrijk is dat Sanne weet dat de functie meer aansluit bij haar ‘energiegevers’. Sanne weet nu in een functieomschrijving concreter waar ze op moet zoeken. Ook ontdekt ze dat ze dat bepaalde aantrekkelijke factoren meer horen bij het ene dan het andere bedrijf.

Sanne was blij een tijd met Roelie Hoving op te kunnen lopen. Dat het van korte duur is is bepaald niet erg. Zo kan Roelie Hoving weer andere ‘leerlingen’ opzoeken. Sanne hoopt zelf in de toekomst aan de andere kant te staan. Een coach zijn valt immers binnen haar energiegevers: verbinden, meer klantcontact en een directe en eerlijke communicatie met de ander.

Ook benieuwd wat jouw energiegevers zijn of heb je een andere coachingsvraag? Ga naar Younglink Grow! 

----------------------------------------------------------------

FAQ Younglink Grow

Wat is het doel van Younglink Grow?
YL Grow heeft als doel het verbinden van Younglink leden met professionals binnen het Younglink en Noorderlink netwerk, om zo een situatie te laten ontstaan waarbij mensen van elkaar kunnen leren.

Wie kan deelnemen aan het Younglink Grow Traject?
Iedereen die bij een organisatie werkt die is aangesloten bij een Noorderlink/Younglink organisatie en niet ouder is dan 35 jaar kan deelnemen als coachee.

Hoe lang duurt dit traject?
Het traject wordt verspreid over het jaar en omvat ongeveer acht tot negen maanden. De intensiviteit van het traject is erg afhankelijk van jouw vraagstuk en de behoefte die jij zelf hebt. Er is gekozen voor deze duur, zodat je ook de tijd hebt om te experimenteren en te leren toepassen, zodat je het uiteindelijk kunt implementeren in de praktijk. De insluiting start 10 mei, we verwachten eind december deze editie af te sluiten.

Wat doet Younglink voor ons tijdens dit traject?
Onze waarde zit hem vooral in het matchen van vraag en aanbod. Daarna geven we jullie natuurlijk wat handvaten, zodat je wat ideeën hebt over de manier waarop je dit traject invulling wilt geven. Denk aan de Younglink Grow Community waarin je ervaringen van andere deelnemers leest, en waarin handige content wordt gedeeld. Ook organiseren we een aantal bijeenkomsten, waarop je ervaring met anderen kunt delen en waarop we je proberen te inspireren.

Als ik me inschrijf, ben ik dan verzekerd van een plek in dit traject?
Omdat dit traject alleen succesvol kan zijn met een goede coach die je echt kan helpen, kunnen we je niet garanderen dat je mee kunt doen. Hoe specifieker je vraagstuk, hoe beter wij kunnen matchen! Andersom moet ook jouw vraagstuk van reële aard zijn, en een eerlijke kans van slagen hebben.

Hoe organiseren jullie dit evenement tijdens de corona crisis?
Wij gaan ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk digitaal kunnen starten en ter zijner tijd bepalen we of we de bijeenkomsten digitaal gaan organiseren of dat we weer fysiek bij elkaar kunnen komen. Ook kun je natuurlijk wel 1 op 1 fysiek afspreken als koppel (coach/coachee).

Wat doet Younglink Grow met mijn contactgegevens?
Door je op te geven, geef je YLG toestemming om je contactgegevens te gebruiken voor de doeleinden van dit programma. Denk aan communicatie en het in contact brengen van de coach met de coachee en andersom. Vanwege covid werken wij voor nu veelal digitaal, en gebruiken we je mailadres om je uit te nodigen voor een digitale vergadering. YLG zal je contactgegevens uitsluitend voor deze doeleinden gebruiken en niet delen met derden.

Wat kost het om mee te doen aan het Younglink Grow Traject?
Niks, zolang de organisatie waar jij werkt maar is aangesloten bij Noorderlink /Younglink!

Hoe kan ik Younglink Grow contacten?
Via younglink-grow@noorderlink.nl zijn wij bereikbaar. We proberen zo snel mogelijk op je vraag te reageren!

Door Annemarie Broekman