Op de koffie bij de gemeente Coevorden

‘Het is heel fijn als je wat sparringpartners hebt verzameld via Noorderlink, die je makkelijk kan benaderen. Het gaat om die lage drempel.’ 

sandra thijsen

We zetten weer een nieuw lid van Noorderlink in de schijnwerpers: de gemeente Coevorden. We spraken met Sandra Thijsen, strategisch adviseur organisatieontwikkeling en HR, over de gemeente en hun uitdagingen en oplossingen op het gebied van HR. Sandra Thijsen kijkt uit naar het hebben van sparringpartners op het gebied van het nieuwe HR en hoopt die te vinden bij andere aangesloten organisaties. Sandra werkt sinds mei 2021 bij de gemeente Coevorden en viel zogezegd gelijk met haar neus in de boter. ‘Ik was erg enthousiast over Noorderlink en leuk dat het enthousiasme op deze manier, via het interview, wederzijds is!’

Welke ambitie voor Noord-Nederland wil de Gemeente Coevorden realiseren met/binnen het Noorderlink-netwerk?

Wij als gemeente willen ons laten zien als een mooie, veelzijdige organisatie om voor te werken, waar veel kansen liggen en het netwerk van Noorderlink vergroot die kansen. Voor ons, maar zeker ook voor de mensen die bij ons komen werken. Ik denk dat wij, als Noord-Nederland, heel veel te bieden hebben aan potentiële medewerkers en dat we dit nog veel meer voor het voetlicht kunnen brengen. Veel mensen zijn toch nog georiënteerd op het westen, daar liggen de grote carrières. Dat is zonde, want we hebben gewoon een heleboel te bieden, waaronder een eigen herkenbare cultuur en daar moeten we gebruik van maken. Ik heb zowel in het oosten, noorden als in het westen van het land gewerkt. Wat ik echt zie als onze kracht is dat er in het Noorden op een heel praktische manier wordt samengewerkt. En dat die samenwerking, als die eenmaal goed tot stand is gekomen, ook langdurig is. Dan kan je er gewoon op bouwen.

Wat zijn voor Gemeente Coevorden de belangrijkste issues in de Noordelijke regio?

Het behouden en het vinden van medewerkers. De arbeidsmarkt is op dit moment heel erg moeilijk voor werkgevers. En de extra uitdaging die de gemeente Coevorden heeft is dat het grotendeels grenst aan Duitsland, waarmee er sprake is van een letterlijke verkleining van de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn we een gezonde gemeente vol ambities. Dit betekent voor een organisatie die vooral beheersmatig was ingericht, dat we meer strategisch willen kunnen denken en handelen. Dat vraagt om andere kennis en kunde van medewerkers. Bovendien zien we een verandering in leiderschap. Die behoefte wordt nog versterkt door de huidige arbeidsmarkt.

Is er voldoende mobiliteit binnen Gemeente Coevorden, is dat voor jullie van belang, voeren jullie er actief beleid op?

Ja. De slogan die we hanteren is ‘Pak je kans in Coevorden’! Er zijn volop kansen om je te ontwikkelen en om te groeien bij ons. Ik zelf zie die slogan nog wat breder: binnen de Gemeente Coevorden krijg je de kans en de ruimte om je functie op je eigen manier in te vullen. Als je een goed idee hebt, is er heel veel mogelijk. Dat kenmerkt Coevorden naar mijn idee. We hebben op het moment redelijk veel mobiliteit. Gedeeltelijk gaat het om interne doorstroming. Daarbij is er ook echt van alles mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld een medewerker van P&O naar Inkoop gegaan. Dat is dus echt een voorbeeld van “Pak je kans in Coevorden”. Daarnaast stromen er ook mensen uit, bijvoorbeeld omdat ze het gevoel hebben het plafond te hebben bereikt binnen onze gemeente. Met name op het gebied van doorstroom en mobiliteit zouden we nog wel graag, ook in Noorderlink verband, wat meer structuur willen brengen. Concreet komt dat er op neer om mensen wel kansen te blijven bieden, maar ook gaan ontdekken hoe het nog meer een win-win situatie kan worden. Wellicht kunnen werknemers later weer terugkomen nadat ze ergens anders stappen hebben gezet.

Op welk punt zou Gemeente Coevorden kennis, expertise en best practices kunnen gebruiken en op welk punt zou Gemeente Coevorden dat kunnen bieden?

We zijn geen grote organisatie en hebben niet altijd plek voor specialisten. We zoeken partners die hun expertises kunnen delen. Het uitlenen van specialisten aan elkaar zou een optie zijn. Dat is voor medewerkers die graag een bredere scope houden ook wel heel aantrekkelijk.

De gemeente Coevorden wordt graag geïnspireerd door good practices over het behoud van medewerkers. Daarnaast hebben de ontwikkelingen in HR onze interesse. Ik zit al bijna 25 jaar in functies op het gebied van HR en/of management en heb daardoor een fijne rugzak vol kennis opgebouwd. Maar op dit moment is er vreselijk veel aan het veranderen, waardoor er soms meer en andere dingen nodig zijn dan die in mijn rugzak zitten. Medewerkers hebben in korte tijd andere eisen gekregen, andere behoeftes. Wat ik graag met elkaar, als aangesloten organisaties, wil ontdekken is: wat is het nieuwe HR eigenlijk? Hoe krijgen we er goed vat op? In mijn ogen is veranderen nu de constante factor geworden en hoe ga je daar als organisatie goed mee om?

Zo heb ik me via Noorderlink verder kunnen verdiepen in ‘de vierde arbeidsvoorwaarde’. Dat is iets waar ik enthousiast van wordt, het aantrekken van medewerkers door te ‘adverteren’ met je ontwikkelingsprogramma. Niet enkel gelimiteerd zijn aan de jaarlijkse gesprekken met bijvoorbeeld de vraag ‘wil je nog een opleiding doen?’ maar daar op een andere manier vorm aan geven.

Wat zou voor of volgens Gemeente Coevorden het noorden aantrekkelijker kunnen maken als woon- en werkomgeving?

Infrastructuur blijft natuurlijk heel belangrijk. Een hele mooie kans is de woningmarkt, die in het Westen flink meer verzadigd is dan bij ons. Wat ik een kracht vindt, is de cultuur van het Noorden. De nuchterheid. Het leven naar de uitspraak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ kan ook positief worden gezien. We doen niet aan gebakken lucht maar vliegen dingen graag praktisch aan. Ook heerst er in veel bedrijven een informele cultuur. Je ziet hier voor mijn gevoel minder de formele organisaties waarin status een belangrijke rol heeft en je tegen veel hiërarchische lagen in de organisatie aanloopt.

Hoe gaat er gewerkt worden als straks de pandemie voorbij is?

Corona hielp ons, een geluk bij een ongeluk, heel erg goed om te ontdekken wat Het Nieuwe Werken eigenlijk is. We hebben binnen de gemeente Coevorden een projectgroep genaamd ‘Werken Beweegt’ en die is voortdurend bezig met de vraag hoe we de organisatie in dat opzicht toekomstbestendig maken. De ervaringen uit deze Corona periode zijn daar heel erg behulpzaam bij. De organisatie is daardoor goed ingericht om hybride te kunnen werken. En we hebben onze medewerkers ook betrokken bij de vraag hoe dat er in de toekomst uit moet zien. De verwachting is dat we half thuis en half op kantoor zullen werken. Daarbij zullen er wel een aantal kaders per organisatie eenheid worden meegegeven om goed samen te werken. Maar er is vooral ook ruimte voor medewerkers om zelf te doen wat voor hen werkt. Vanuit de organisatie wordt er gefaciliteerd in wat er nodig is om dat allemaal te regelen. Daar zijn we trots op.

Een concrete worsteling die ik aan den lijve ondervond was het creëren van een echt team, wanneer meerdere mensen van dat team zijn ingestroomd in het Corona tijdperk. Je krijgt toch net wat meer en andere informatie mee, wanneer je in een kantooromgeving zit en er bijvoorbeeld een collega tegenover jou zit te bellen. En je leert elkaar ook makkelijker kennen als je elkaar regelmatig tegenkomt bij het koffiezetapparaat. Toch heeft hybride werken ook veel voordelen. En we hebben vooral nog heel veel te ontdekken met elkaar in wat werkt.

Naar welke andere Noorderlink organisatie ben je nieuwsgierig en waarom?

Ik geloof er vooral in dat je mensen moet met elkaar moet verbinden, meer nog dan alleen organisaties. Het maakt niet uit of je bij een grote of kleine organisatie werkt, als er een inspirerend iemand op die functie zit en zeker bij HR, dan kan je er hoe dan ook veel van leren. Voor mij is het fijn als je wat mensen om je heen kunt verzamelen die je makkelijk benadert. Het gaat om die lage drempel. Een grote meerwaarde van Noorderlink vind ik het gemêleerde gezelschap en dus het feit dat het niet enkel bestaat uit gemeenten en aanpalende organisaties. Met name op het gebied van HR kun je hierdoor veel breder van elkaar leren omdat je je niet blindstaart op de gang van zaken binnen soortgelijke organisaties.

Door Annemarie Broekman