Wat heeft een ‘nerd’ toe te voegen op HRM-gebied?

15 maart 2022 - Platform HR-analytics kennisnetwerk: HR-Analytics - Het Alfa-college nodigt je uit

De zelfbenoemde ‘huisnerd’ van het Alfa-college, Herbert van Hoogdalem, is eerlijk: het Alfa-college beschikte over veel mooie data op HR-gebied waar niet altijd genoeg mee werd gedaan. Tegenwoordig zetten ze deze data veel beter in. Van Hoogdalem is ‘senior specialist bedrijfsinformatiesystemen’. Tijdens een eerder event wierp hij zich op als volgende spreker voor het HR-analytics kennisnetwerk: hij nam het digitale estafette stokje met beide handen aan. Vanuit zijn enthousiasme en zijn zichtbare liefde voor data - “oh ja, dit model vind ik ook nog heel leuk!”- neemt hij ons mee in de ontwikkelingen rondom HR-data en HR-beleid bij het Alfa-college.

Nieuw, anders, interessant: maar waar beginnen?

HR wordt steeds analytischer en strategischer benaderd. ‘HR innoveert!’ een veel gehoorde kreet tegenwoordig. Maar hoe dan?! De deelnemers van het event hebben zich er in vastgebeten en willen zich laten informeren. De kennis- en werksessies zijn namelijk zo opgezet om van elkaar te leren en onzekerheden en tips te delen. Want hoe kom je uiteindelijk tot een beleid? Welke stappen zijn daarvoor nodig? Van Hoogdalen vertelt over de uitdagingen maar ook successen van het Alfa-college.

Angst wegnemen

Eén van de redenen waarom de overstap naar het consequent werken met data-analyses lastig kan zijn, is omdat een gemiddelde HR-adviseur misschien niet zo technisch is aangelegd. Ook niet iedereen binnen een organisatie vindt werken met data en met name nieuwe systemen leuk. Dat is geen onwil, maar meer onbekendheid met de materie, volgens Van Hoogdalen. Hij benadrukt het belang van iemand die het enthousiasme voor het inzetten van data-analyses met zijn collega’s kan delen. Die er als het ware het visitekaartje van is. Een concreet voorbeeld laten zien kan al veel doen en leidt tot opmerkingen als: ‘Oh kun je dit met data doen?!’. Iedere nieuwe technologie (denk aan onze smartphone bijvoorbeeld) vraagt een concrete demonstratie: je moet er stap voor stap doorheen om te weten hoe je het voor jou kan laten werken.

Argumentatie sterker met data

‘it is easy to lie with statistics, but it’s hard to tell the truth without it’ - Andrej Dunkels

Het is ontzettend handig een goede data-analyse erbij te kunnen pakken om je argumentatie te onderbouwen. Je staat dan als HR-medewerker steviger in je schoenen. Veel organisaties beschikken over veel verschillende data. Maar data op zich is niets zonder context, structuur of zonder betekenis, laat Van Hoogdalem ons zien. Je moet het op de juiste manier weten in te zetten en er voldoende aandacht aan besteden. Dat doe je door die data aan de juiste mensen te geven die goede programma’s kunnen bouwen (denk aan die ‘nerd’!). Daarnaast vraagt het wat kennis en kunde (en wat goede wil) van de HR-medewerker om leren om te gaan met de modellen en deze in te zetten om zijn of haar argumentatie te onderbouwen. Uiteindelijk kun je zo je beleid en het bestuur ondersteunen met solide data en data-analyses gebruiken als echte asset.

Een goede indicatie

Een data-analyse is nooit allesomvattend en vraagt altijd om een menselijke blik, die van de HR-medewerker. Een data-analyse kan een indicatie geven voor iets afwijkends. Het wijst aan waar je misschien afwijkt vergeleken met andere regio’s of bedrijven. Vervolgens kun je kijken waarom deze afwijking bestaat binnen jouw organisatie. Bovendien weet je zo welke zaken je in de gaten moet houden.
Van Hoogdalem noemt daarnaast kritische succesfactoren voor het inzetten van HR-data. Nieuwsgierig naar deze? Bekijk dan video (de kritische succesfactoren benoemt Van Hoogdalem vanaf 32.20).

Het digitale sprekersstokje

Wil jij profiteren van de kennis die wordt gedeeld tijdens de leer-en werksessies van het HR-Analytics platform? Alle deelnemers hebben eenzelfde doel: laat data-analyses je werk als HR-afdeling makkelijker, doeltreffender en misschien wel leuker te maken.

Enthousiast geworden en interesse om het digitale sprekersstokje ook eens te willen overnemen? Neem contact op met Lykle de Vries ().

Annemarie Broekman

-------------------------------------------------------

Zelf dit Platform nog meemaken? Dat kan op onze online academy: Platform HR Analytics 'Het Alfa-college nodigt je uit'

-------------------------------------------------------

Dit was een leer- en werksessie van het HR-Analytics-kennisnetwerk. Dit netwerk is in 2019 in het leven geroepen door Noorderlink, Samenwerking Noord en het NVP.