YoungLink: Wat we over vergeten moeten weten

Donderdag 25 februari 2016 was het zover. De Young Professionals van de verschillende Noorderlink-organisatie kropen weer in de collegebanken.


We waren te gast in de prachtige Heijmanszaal in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier stond prof. dr. Douwe Draaisma op het programma, hoogleraar Geschiedenis van de Psychologie, die o.a. bekend is door het schrijven van vele boeken over het geheugen, zoals 'De dromenwever' (2013). Het onderwerp van het college was: ‘Wat we moeten weten over vergeten.’ Binnen een mum van tijd waren de beschikbare 100 plaatsen uitverkocht, dat beloofd wat.

Na een kop koffie kon iedereen een stoel uitklappen. Allereerst werden de deelnemers zelf bloot gesteld aan een korte geheugentraining, waarna het de beurt was aan prof. dr. Douwe Draaisma. Hij nam ons mee het brein in. Al snel leerden we dat er niet één soort van vergeten is, maar dat er verschillende vormen bestaan. Elk met zijn eigen specifieke kenmerken.

De meest herkenbare vraag van de avond was: hoe kan het dat uw collega wel uw idee onthouden heeft, maar dat het uw idee was? Het antwoord blijkt een naam te hebben. Ben je vergeten wie/wat de bron was, dan heet dat bronamnesie. Ben je überhaupt vergeten dat er een bron was, dan heet dat cryptomnesie! Vaak komt het omdat we te druk ergens anders mee bezig zijn en daarom registreren we de bron niet.

Belangrijk feit wat naar voren kwam was dat wij er als Young Professionals op gewezen werden dat we juist nu moeten genieten. Volgens onderzoek zitten wij nu in de jaren, waaraan wij later, na ons 65ste, de meeste mooie herinneringen koesteren. Leef!