Blog: Nieuwjaarswens
Deze nieuwjaarswens gaat niet over corona. Sterker nog het woord corona zal er ook niet in voorkomen. Het laatste dat een mens tegenwoordig nog wil horen is weer een open deur over corona. Nee corona gaan we vermijden. Ik schrijf dit dan ook met een mondmasker voor en heb ook dat biertje uit de koelkast verbannen. Los van het feit dat het toch al niet te doen is, bier drinken door zo’n mondkapje.
Ik heb een goed en eigenlijk ook wel bijzonder jaar gehad. Vanzelfsprekend met inachtneming van wat nieuwe regels. Ik kwam erachter dat ik best wel in een flow kan raken, werktechnisch. Als ik maar alleen ben. Zodra zich mensen in mijn buurt bevinden heb ik de neurotische dwang om er tegen te moeten praten. Nu we in deze nieuwe tijden hele maanden thuis kunnen werken, dan wel heerlijk alleen op kantoor kunnen zitten, is er een rust over me gekomen die ik niet voor mogelijk had gehouden. Dat die rust ook wel eens uitmondt in een powernap, want ook dat kan nu makkelijker, helpt nog eens extra bij het hervinden van een heleboel extra energie.
Ik gun ze zo dat ze weer normaal aan hun studies kunnen
Ik begrijp dat mensen met jonge kinderen hier wellicht wat anders in zitten. Die van mij zijn wat ouder en ik gun ze zo dat ze weer normaal aan hun studies kunnen en vooral ook alle studie-bijzaken weer kunnen beleven. En ik gun de ouders van het jongere grut hun rust ook weer natuurlijk, als ik de mijne maar mag houden.
De arbeidsmarkt, en daarmee veel mensen die er onderdeel van zijn, heeft in 2020 aardig wat te verwerken gekregen en we moeten nog maar afwachten hoe dat in 2021 verder gaat. Het aantal vacatures op de Noorderlink-website is er nog niet door gedaald, maar de netwerkfunctie in stand houden in tijden van lockdown is zeker wel een uitdaging. We gingen online. Dat was een flinke verandering. Het Noorderlinkdagencongres omvormen naar een online beleving leverde al shows op met Jan Terlouw, Kees Klomp en Fokke Obbema en andere prachtige interviews en ervaringen. Onder andere de presentatie van Toolbox, waarin zichtbaar werd dat als je mensen maar kansen geeft iedereen kan meedoen en van betekenis kan zijn op de arbeidsmarkt (zie de video in deze nieuwsbrief).
Ik verwacht dat het sowieso niet helemaal meer zal verdwijnen
Ook onze proeverijen en trainingen gingen online. Dat is niet altijd ideaal, afhankelijk van het type training wil je elkaar toch ook wel echt in de ogen kunnen kijken. Het zal nog wel even zo blijven. En ik verwacht dat het sowieso niet helemaal meer zal verdwijnen ook als we straks elkaar gewoon weer om de hals mogen vallen, dan wel de hand mogen schudden en je afvragen of je die collega wel of niet kust qua verjaardag of gelukkig nieuwjaar. Maar dat laatste duurt nog een jaartje.
In 2021 zullen we, of het nou offline is of online, blijven duidelijk maken wat de waarde van een samenwerkingsverband is. Lees de twee interviews in deze nieuwsbrief en zie waartoe het kan leiden: een voorbeeld van het ondersteunen van mobiliteit en het bieden van een werkervaringsplaats. Enkele van de activiteiten waarin Noorderlink altijd voorop heeft gelopen en juist als netwerk een belangrijke rol in heeft kunnen spelen.
Het kost wat moeite om van je teveel aan spullen af te komen
Het andere bijzondere in mijn jaar is de keuze om mijn grote comfortabele huis te verkopen en in een tiny house te gaan wonen. Dat gaat in 2021 plaatsvinden. Het kost wat moeite om van je teveel aan spullen af te komen (en wat heb je veel onnodige spullen!). De grootste milieu-impact is niet auto-rijden of vliegen, maar gewoon het consumeren, spullen kopen. Ik kan straks niks meer bergen dus dat is afgelopen. Hoef ik me niet eens voor te nemen. Tiny is fijnie! Althans voor sommige zaken, want dat geldt niet voor Noorderlink. Voor ons samenwerkingsverband geldt hoe meer verschillende soorten organisaties aangesloten zijn, hoe meer wij kunnen doen.
Ik wens daarom Noorderlink een in alle opzichten vruchtbaar 2021 en alle organisaties, al dan niet bij ons aangesloten, ondernemers, zzp-ers, horeca en de cultuursector een jaar waarin in plaats van ‘het is wat het is’ ook weer ’s zoiets klinkt als ‘het wordt wat ik graag wil dat het moet zijn!’.
door Philip Smits