Allround specialistisch specialist

Hennie Hoogeveen is geen stilzitter. Er moet altijd wel iets te doen zijn. En dan graag samen met anderen. Dus in je eentje besluiten een parachutesprong te doen en dat vervolgens niet met iemand kunnen delen is niet zo haar ding. Ervoer ze ooit. Wellicht is ze daarom tegenwoordig adviseur communicatie.

Niet dat ze haar loopbaan ooit zo heeft uitgestippeld, maar haar keuzes vallen achteraf bekeken wel mooi samen. Ooit zag ze, als HAVO-scholier, op haar school een oproep voor een opleiding tot Operatie Assistent en hoewel ze al enige aantrekkingskracht voelde tot het werken in een ziekenhuis had ze daar tot dan toe nog geen specifieke beelden bij. De open dag van de opleiding bracht daar verandering in.

Haar keuzes vallen achteraf bekeken wel mooi samen

Daarna had ze naar eigen zeggen nog wel wat geluk nodig, want ze was niet de enige die vervolgens solliciteerde. Een slordige 200 concurrenten bleken een zelfde ambitie te hebben. Je vraagt je af hoe het dan kan dat er vaak te weinig handen aan het bed zijn, zoals dat zo mooi heet. Dat is vooral een gevolg van het gebrek aan opleidingscapaciteit, legt Hennie uit. Operatie-assistent word je niet via een opleiding HBO-V. Het is een specialisme dat je leert in een werk-leer-traject. Het kan niet anders dan dat Hennie’s communicatie-kwaliteit al een rol heeft gespeeld om te worden uitverkoren voor deze opleiding.

Hoe word je van operatie-assistent communicatie-adviseur?

Maar hoe word je van operatie-assistent communicatie-adviseur? Nou gewoon, een nieuwe studie! Hennie doet haar werk op de operatiekamer met veel plezier, maar beseft ook dat het niet een vak is waar ze zich verder in zou kunnen ontwikkelen. En dat voelde beperkt. Avond-HBO communicatie ging ze erbij doen. Twee avonden per week naar school. Hoogzwanger studeerde ze af. Daarna stagneerde de ambitie even. Hoeveel borden kun je ook tegelijk in de lucht houden. Maar zodra het kroost het toeliet ging ze op zoek. Noorderlink bood haar de kans om werkervaring op te doen in haar nieuwe vak. Ze herinnert zich dat nog als een van mooiste periodes uit haar werkzame leven: met een eigen clubje een heel congres opzetten, inclusief een ervaren communicante die haar veel praktische zaken bij kon brengen. Noorderlink bleek de springplank naar meer communicatie-werk. Eerst tijdelijk bij het Martini Ziekenhuis en nu voor vast bij het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Van netwerk naar netwerk.

Werk dat je niet mee naar huis neemt

En toen werd ze teruggevraagd. Op de OK. Sinds 1 oktober is ze ook weer werkzaam in haar oude functie. Een dag in de week deze keer. Voor Hennie voelt het haast als een uitje sinds ook zij als zovelen noodgedwongen thuiswerkt. In de OK-sector zijn ze gelukkig nog niet zo ver, qua thuiswerken. Dat ze dergelijk werk er nog bij kan doen, heeft er ook mee te maken dat het werk is dat je niet mee naar huis neemt. Aan het eind van een werkdag ben je gewoon klaar.

Een groot voordeel van de combinatie van deze twee toch wel enigszins uiteelopende specialismen is dat ze de praktijk goed kent. Dus als ze ergens over communiceert dan weet ze als geen ander waar ze het over heeft. Hoe specialistisch kun je zijn?!

door Philip Smits