Leergang Besturen en toezichthouden (Good Governance)

Wil jij graag meer inzicht krijgen in de positie van de bestuurder, toezichthouder en andere stakeholders op het governance speelveld. Ben je benieuwd naar de spelregels die horen bij de verschillende rollen en hoe jij je verder kunt ontwikkelen in een van deze rollen? Kijk dan eens naar de leergang ‘Besturen en toezichthouden’ die in mei van start gaat in de Buiten Sociëteit in Haren.

In deze opleiding verkennen we de context van governance. Wat is goed bestuur in tijden van transitie en welke rol spelen ethiek en moraal daarbij? Hoe nemen we de juiste beslissingen en wat is eigenlijk juist? Wie is nu werkelijk waarvoor verantwoordelijk en hoe betrekken we anderen? Welke modellen van governance kunnen we daarbij hanteren? Hoe geven we ruimte aan innovatie?

We onderzoeken samen de impact van ontwikkelingen op het gebied van besturen en toezichthouden op regionaal en lokaal niveau en plaatsen deze in een grotere context. Dit helpt om vooruit te kijken.

We zien dat breukvlakken als gevolg van sociaal-economische, ecologische en technologische veranderingen niet alleen tot complexiteit leiden, maar ook het begin markeren van nieuwe strategische ruimte. Maar hoe vullen we die ruimte in?

Tijdens de opleiding geven we je praktische handvatten en gaan we in gesprek over het gezamenlijke belang van een goede wijze van besturen in een snel veranderende wereld. Welke waarden blijven overeind, welke zijn er nodig om het doel te bereiken? Verbreed samen met andere deelnemers en inspirerende sprekers je horizon!

Doelstellingen

Het bieden van kennis en expertise op het gebied van bestuur en toezicht.
Deelnemers hebben na de afloop van deze incompany een startkwalificatie om deel te nemen aan de Postgraduate Governance opleiding voor Commissarissen en Bestuurders van Wagner & Company

Na het volgen van de incompany

  • heb je meer kennis en inzicht in rollen en verantwoordelijkheden op bestuurlijk en strategisch niveau;
  • heb je meer inzicht in het belang van leiderschap en stakeholdersmanagement;
  • heb je meer inzicht en kennis t.a.v. integriteit, ethische perspectieven en inclusie;
  • heb je meer zicht op effectief gedrag in bestuurlijke situaties en de manier om je daarin te ontwikkelen;
  • heb je interessante contacten gelegd voor je professionele netwerk en samen met hen casuïstiek uit de praktijk geanalyseerd.

Aanmelden

Programma

Week 1 - Cursusdag 1
09.30-12.30: Het Governance speelveld, de spelers en spelregels. (Philip Wagner)
13.30-16.30: Community of Practice (Jildou Jongman)

Week 2
Bijeenkomst door CoP’s zelf georganiseerd

Week 3 - Cursusdag 2
09.30-12.30: Juridische perspectieven (Marjolein Sulter)
13.30-16.30: Leiderschap en stakeholdersmanagement (Hans Klopstra)

Week 4
Bijeenkomst door CoP’s zelf georganiseerd

Week 5 - Cursusdag 3
09.30-12.30: Integriteit & ethische perspectieven (Wim Dubbink)
13.30-16.30: Maatschappelijke verhoudingen en actuele ontwikkelingen (Philip Wagner)

Trainers

Philip Wagner

Philip Wagner

Philip Wagner is algemeen directeur van Wagner. Hij heeft het bedrijf ruim 30 jaar geleden opgericht. Daarnaast is hij hoogleraar Global Economy & Governance aan de ICUC. Hij verzorgt economische en maatschappelijke analyses en geeft advies op het gebied van ondernemerschap, bestuur en strategie aan organisaties. Hij heeft veel ervaring als toezichthouder en bestuurder. In binnen- en buitenland, in zowel private als de publieke sector.

Philip Wagner studeerde Economie en Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Europese Academie te Berlijn.

Jildou Jongman

Jildou Jongman

Senior consultant in learning and development (Wagner), international sales executive (KletterRetter). Through my work as project manager, program expert and international educational consultant, I have gained valuable experience in managing and developing complex (educational) processes in collaboration with colleagues from various different nationalities and cultural backgrounds. I am passionate about contributing to change & development in people, processes and organizations en learning new things myself along the way.

Marjolein Sulter

Marjolein Sulter

Senior Jurist - toezichthouder - Docent. Juridisch advies in heldere taal voor non-profitorganisaties. Praktisch en bruikbaar. Uw governance op orde. Begeleiding bij zelfevaluatie. Masterclasses Governance. Kennisgebieden: Governance / nieuw toezicht, Contractenrecht, Ondernemingsrecht (specialisatie Stichtingen / Verenigingen ), Samenwerking / Fusie, Volkshuisvesting / Woningwet, Zorg / samenwerking in en met MSB / Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de zorg, Faillissementsrecht.

Hans Klopstra

Hans Klopstra

Advocaat, directeur-bestuurder, commissaris, toezichthouder, docent, verbinder, initiator.

Wim Dubbink

Wim Dubbink

Professor of organization and business ethics Tilburg University