It all starts with a spark

It all starts with a spark

Een interview met singer-songwriter Hannah Mae

Muziek is, zeg maar, echt haar ding en het mijne toevallig ook. Ik had een uur ingeruimd voor een gesprek met Hannah Schoonbeek. Dat was te kort. Bij de voorbereiding stuitte ik op ‘All life goes on’ een liedje dat ze op basis van een schilderij van Van Gogh heeft geschreven voor de Arts Rocks-muziekcompetitie. En op een of andere manier ga ik voor de bijl als het leven wordt beschreven als het voorbijgaan van seizoenen. Paul Simon deed dat ooit in April come she will. En Hannah Mae heeft me nu ook weer te pakken. Ik kon niet wachten om het daar met haar over te hebben.

Juf Hannah

Hannah volgt momenteel twee carrière-sporen. Het woord carrière is overigens van mij, ik heb het haar niet horen gebruiken. In spoor 1 is ze gevorderd tot derdejaars student op de pabo, NHL Stenden in Emmen. Ze loopt nu stage en het liefst geeft ze les aan de hoogste groepen. Wat ze mooi vindt aan het vak, behalve kennis overbrengen, is dat je voor sommige kinderen soms ook het verschil maakt.

Radio 2 Topsong

Hannah zou heel gelukkig kunnen zijn met een loopbaan in het onderwijs, maar … ze zou zeker ook altijd daarnaast muziek willen maken. En dat is het tweede carrièrespoor waar ze op dit moment furore in maakt. Haar liedje ‘Back To Me’ was onlangs een week lang Top Song op radio 2. Overigens heet ze in dat spoor Hannah Mae. Als liedjesschrijfster met ambitie leek de achternaam Schoonbeek haar een iets te hoge drempel voor de engelstalige wereld. ‘Mae’ vond ze op een website voor babynamen: Hannah Mae was geboren.

Hoe het allemaal begon

Ze schrijft al sinds haar 16de liedjes. Haar gitaarleraar herkende haar talent en beschikte over goede opname-apparatuur. Bovendien stuurde hij die opnames door naar Daniel Lohues, die ze op zijn beurt weer met Ilse de Lange deelde, één van Hannah’s grote voorbeelden. Via Ilse kreeg ze vervolgens de reclame-opdracht voor ‘Back to you’. Het reclame-liedje werd een hit. Je zou haast al willen zeggen ‘the rest is history’. Zo ver is het nog net niet. Maar de ambitie is er zeker.

Zo heeft Hannah een aantal weken Nashville op het oog, om daar met andere muzikanten aan liedjes te kunnen werken en zich zo verder te ontwikkelen als songwriter. NHL Stenden geeft haar daarvoor ook de ruimte. Heeft ze bijvoorbeeld ‘s avonds laat een optreden in Hilversum, zoals binnenkort op radio 2, dan hoeft ze ‘s ochtends niet op stage te verschijnen.

Verbinding

Voor Hannah heeft muziek een dubbele functie. Het is een manier om zichzelf uit te kunnen drukken. Niet dat elk liedje over haarzelf gaat overigens. Ze haalt haar inspiratie ook uit situaties die ze om zich heen ziet. Little Gracie bijvoorbeeld, gaat over Gracie een meisje met een laag zelfbeeld. ‘I don’t know how I can teach her to love herself’, vraagt de ‘ik’ zich af in het liedje. Het lijkt er haast op dat hier de juf en de songwriter elkaar even kruisen.

Wat voor haar muziek vooral mooi maakt is de mogelijkheid mensen met een liedje te raken en de verbinding die daardoor kan ontstaan tussen mensen. Dat is de manier waarop Hannah het liefst van betekenis wil zijn. Om dit artikel en deze maand van licht, lichter, en nog meer lichtjes, gepast af te sluiten, twee regels uit ‘all life goes on’:

All our lives we bloom until we die
he smiled, and said: ‘’I see only light’’

Van Hannah Mae gaan we zeker nog veel horen. In ieder geval volgend jaar op de Noorderlinkdagen op 1 oktober in Emmen. Daar zal zij als leerling van het bij Noorderlink aangesloten NHL Stenden, als vertegenwoordiger van Emmen en het prachtige zuid-oost Drenthe en vooral als Hannah Mae, acte de presence geven. Zo... dan heb je alvast iets om je op te verheugen.

Philip Smits

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De liedjes van Hannah Mae op YouTube: 

En 'Back To You' voor je playlist in spotify 

Open Back To You in spotify