Niet alleen in eenzaamheid

(ervaringsverhalen)

Via sociale media staan we continu in verbinding met anderen. Jongeren communiceren via Snapchat en Instagram, ouderen zijn steeds vaker actief op Facebook. Daarnaast zijn Whatsapp, Twitter en Linkedin grote platformen waar jong én oud gebruik van maken. We communiceren ons suf en toch… toch neemt eenzaamheid hand over hand toe. Hoe kan dat? Hoe ervaren mensen dat? En: wat kunnen we doen om ‘in real life’ met elkaar verbonden te blijven?

Bijna 43% van de Groningers voelt zich in meer of mindere mate eenzaam. Dat is bijna de helft van alle stadjers. Sommigen vinden het moeilijk om contact te leggen met onbekenden, anderen voelen zich sociaal buitengesloten en trekken zich steeds meer terug. De één heeft ‘slechts’ last van verlegenheid, terwijl het bij een ander een depressie is die een sociaal leven belemmert. Of is het juist de eenzaamheid die een depressie veroorzaakt? Eenzaamheid is een complex probleem waar veel emoties bij komen kijken zoals angst, schaamte, jaloezie, verdriet en woede. Emoties die lastig zijn om bespreekbaar te maken. Toch is dat nou nét wat we gaan doen tijdens Let's Gro. Want ervaringen delen verlicht het gemoed, waardoor er weer ruimte ontstaat voor verbinding.

In Groningen zijn inmiddels een aantal initiatieven gestart met als doel om eenzaamheid te lijf te gaan. Wij gaan - onder leiding van Colin Mooijman - hierover met initiatiefnemers en betrokkenen in gesprek. Saskia Roest van eensamen (een initiatief dat de krachten bundelt rond de aanpak van eenzaamheid in Groningen), Anna Sillessen & Alexander van Ixta Noa ( een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid) en Michel en Matieu van Jimmy’s (een plek voor en door jongeren) vertellen hoe hun organisaties mensen weer met elkaar in contact brengen.

Een aantal mensen die eenzaamheid in hun leven (hebben) ervaren, vertellen eerlijk en onverbloemd hun verhaal. En voel je vrij om je eigen verhaal te delen (moet niet, mag wel!). Want je bent gelukkig én helaas niet de enige die (soms) worstelt met eenzaamheid.

We eindigen de avond met een interactief initiatief: de Conversation Table, een afstudeerproject van Wendy Plas. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal achter haar afstudeerproject. En ben jij of ken jij iemand die eenzaam is? Zet dan deze avond de eerste stap en maak (opnieuw) contact met iemand waarmee jouw verbinding verbroken is. Er zijn speciale Let's Gro Together-ansichtkaarten die je ter plekke kunt schrijven en posten in de speciale Lets Gro-postbus. Wij zorgen voor de postzegel, zodat je weer verbinding kunt maken met iemand.