Masterclass: “De Corporate tribe”

Kosten
€ 140,-

Lezing en Masterclass: de Corporate Tribe - de kracht van rituelen

Een jongen in Ethiopië die over een rij koeien heen springt om zijn status van volwassen man te bezegelen. Een Indiase bruiloft met 1000 gasten. Picknicken op het graf van je voorouders in Mexico. Dorpsbewoners in de Filipijnen die een varken offeren om de geesten gunstig te stemmen en zo een rattenplaag te verdrijven. Een voodooritueel in Suriname. Doop van een baby in Italië. Begrafenissen met veel eten en prachtige kleding op Bali. Ontgroening bij een studentenvereniging. Overal op de wereld worden rituelen gevierd. Wat dat met organisaties en events te maken heeft? Alles.

Ook organisaties staan bol van rituelen. Een groot event bij aftrap van de reorganisatie. Borrel tussen de Raad van Toezicht en de directeuren van een zorginstelling. De wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Een half uur klagen voordat de MT vergadering kan beginnen. Taart bij een nieuwe klant. Kick off bij reorganisatie. Op volgorde van anciënniteit de rechtszaal binnen lopen. De jaarlijkse heisessie. Initiatie van nieuwe medewerkers. Bitterballen en een speech bij pensionering. Bedrijfsfeesten.

Functionele rituelen. Om te vieren, te rouwen, te starten, afscheid te nemen, te fuseren, te veranderen. Disfunctionele rituelen; een task-force instellen om een proces te vertragen, testen van een nieuwe medewerker met een onmogelijke opdracht, roddelen over de nieuwe directeur.

Rituelen hebben impact. Ze zorgen dat we het buiten-gewone van het gewone kunnen onderscheiden. markeren overgangen. Zetten de norm. Geven aan wat gewenst- en ongewenst gedrag is. Bieden troost bij tegenslag. Laten ons successen vieren. In deze lezing reizen we met je over de wereld. Met prachtige beelden, verhalen en films vertellen we wat de functie van rituelen is, hoe je een goed ritueel ontwerpt en hoe je functionele- en disfunctionele rituelen kunt herkennen en duiden.

Verlenging tot Master Class: Rituelen in organisaties

Na de lezing gaan we 1,5 uur aan de slag met het duiden en ontwerpen van rituelen binnen de eigen afdelingen / scholen. We gaan in subgroepen op zoek naar functionele rituelen, disfunctionele rituelen en ontbrekende rituelen. Vervolgens maken we een ontwerp voor een ritueel; passend in de context van de organisatie.

Kosten

Kosten voor deelname bedragen € 140,- (excl. btw)

Aanmelden

Over Jitske Kramer

Schermafbeelding 2017-03-20 om 14.16.13.png

Jitske Kramer is corporate antropoloog en expert op het gebied van werken met (culturele) verschillen, global leadership, Deep Democracy en organisatiecultuur. Ze schreef daarover de boeken Normaal is anders!, WOW! Wat een verschil, Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid en de Corporate Tribe. Jitske is opgeleid in de klassieke culturele antropologie en deed als dorpsetnograaf onderzoek naar verwantschapssystemen en begrafenisrituelen in Botswana. Met een theatergezelschap reisde ze door Uganda om te onderzoeken hoe informatie naar rurale gebieden wordt gebracht. Sinds 1998 werkt zij als trainer/adviseur/coach in het bedrijfsleven, met klanten in binnen- en buitenland, profit en overheid. In 2013 werd zij door vakgenoten en klanten uitgeroepen tot trainer van het jaar. Co-founder en chief van de Academie voor Organisatiecultuur. Jitske is veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland.